Siirry suoraan sisältöön

Rally-toko on hauskaa liikuntaa koiralle ja omistajalle!

Rally-toko (lyhennys sanasta “rally obedience”) on koiraurheilulaji, joka yhdistää tottelevaisuusliikkeitä ja koiran ja ohjaajan välisen tiimityön elementtejä. Se on hauska ja motivoiva tapa harjoittaa koiran tottelevaisuustaitoja arjen tilanteissa.

Rally-toko eroaa perinteisestä tottelevaisuuskoulutuksesta siinä, että koirakko seuraa rataa, jossa on erilaisia merkkejä tai kylttejä. Kyltit ohjaavat koiran ja ohjaajan suorittamaan erilaisia tehtäviä, kuten seuraamista, istumista, maahan menoa, käännöksiä ja hyppyjä. Koiran ja ohjaajan tehtävänä on noudattaa kylttien ohjeita ja suorittaa liikkeet oikeassa järjestyksessä.

Rally-toko on suunniteltu kaikenkokoisille ja -rotuisille koirille, ja se soveltuu niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin koirakoille. Laji on matalan stressin liikuntaa, joka kannustaa positiiviseen vahvistamiseen ja koiran iloisen mielentilan ylläpitämiseen. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden koiran ja ohjaajan välinen vahvistumiseen ja tiimityöhön.

Rally-toko on erityisen suosittua harrastelijoiden keskuudessa, koska se on helppo aloittaa ilman suurta investointia kalliisiin varusteisiin ja se vaatii vähemmän fyysistä voimaa verrattuna esimerkiksi agilityyn. Kuitenkin se tarjoaa silti paljon haasteita ja mahdollisuuksia kehittyä ja kilpailla, jos siihen on halua.

Lopuksi, rally-toko on myös erinomainen tapa viettää aikaa koirasi kanssa ja lujittaa suhdettanne. Se luo mukavan ja innostavan tavan viettää aikaa yhdessä.

Rally-toko rata

Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän.

Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus.

Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.
(rally-tokon säännöt)

Luokat

Rally-tokossa on neljä luokkaa:

  • alokas- (ALO),
  • avoin- (AVO),
  • voittaja- (VOI) ja
  • mestariluokka (MES).
  • Näistä alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana.
  • Koirakon saavutettua luokassaan kolme vähintään 70 pisteen hyväksyttyä tulosta, on sen siirryttävä seuraavaan tasoluokkaan.

Esimerkkejä kylteistä

Ratasuoritus alkaa lähtötehtävältä. Ohjaaja seisoo suoritusalueella, koira istuu ohjaajan vasemmalla sivulla. Tuomari antaa lähtöluvan ohjaajan vastattua myöntävästi ”valmis”-kysymykseen. Ajanotto käynnistyy, kun koira tai ohjaaja ohittaa lähtötehtävän.


AVO-MES: Koira irrotetaan hihnasta ennen lähtölupaa.