Agility tekniikkaoppaat: PUOMI
Puomi haltuun
Puomille käytetään kahta eri suoritustapaa. Joko koiralle opetetaan juoksari eli juoksemaan puomi alusta loppuun saakka osumalla lopun kontaktialueelle vähintään yhdellä tassulla.
Toinen tapa on opettaa ns. pysäri, yleensä 2 on 2 off, eli takajalat ovat puomin kontaktilla ja etujalat maassa. Pysärissä on tarkoitus, että koira pysähtyy, vaikka ohjaaja liikkuu ja siitä koira vapautetaan jatkamaan rataa luvalla.
Molemmat tavat vaativat paljon palkkaamista ja ylläpitoa samalla lailla kuin muutkin agilitytaidot.
Puomi juosten
Juoksari (vs. pysäri) vaati enemmän resursseja sekä ajallisesti että taitojen puolelta: ohjaajalle on haastavampaa saada aikaan hyviä juoksariosumia kuin koira pysähtymään.
Juoksari vaatii itsenäisemmän koiran ja vahvemmat perustaidot, kun ohjaaja ei välttämättä ehdi tukemaan ja auttamaan seuravalle esteelle.
Juoksarin oppiminen vaatii paljon enemmän treeniaikaa itse puomilla, jotta saavutetaan riittävät taidot.
Puomi pysähdyksellä
Pysärissä koiralla on yleensä takajalat puomin kontaktilla ja etujalat maassa, mutta sen voi opettaa niinkin, että koiralla on kaikki neljä tassua kontaktialueella. – Tässä on riski, että pysähdyspaikka on epäselvempi koiralle ja se alkaakin tarjoamaan liian ylös olevaa pysähdystä.
Pysäri voi olla turvallisempi vaihtoehto, varsinkin jos koiralla ei ole niin hyvä koordinaatio ja tieto omista jaloistaan, ja jos koira on hyvin vauhdikas ja hektinen.
Vaadittavat pohjataidot
Koiran pohjataitoja voidaan ja kannattaakin tehdä myös muualla kuin agilitykentällä tai hallissa. Koiraa kannatta viedä eri paikkoihin, että koira tottuu erilaisiin pohjiin, ääniin, koiriin, ihmisiin jne. Kun pentua/nuorta koiraa viedään eri paikkoihin, se oppii, ettei tarvitse pelätä ja oppii myös luottamaan varsinkin omaan ihmiseen.
Kannattaa myös ehdottomasti mennä koiran kanssa metsään, että koira oppii liikkumaan epätasaisilla alustoilla, koira myös oppii metsässä hallitsemaan omia jalkoja ja omaa vartaloaan. Metsässä voidaan myös harjoitella tasapainoilua kaatuneilla puilla. Toki pitää myös antaa koiralle mahdollisuus huilata ja nukkua riittävästi .
Koiraa totutetaan myös ohjaajan häiriöliikkeeseen. Pentua opetetaan oppimaan ja opetetaan pentua myös tarjoamaan tekemistä. Opetetaan tarvittaessa leikkimään ja etsitään, mikä motivoi juuri tätä koiraa.
Myös ns kuoleelle lelulle menemistä opetetaan. Myös palkan luopumisesta on suositeltavaa opettaa.
Kotona harjoitellaan koiran kanssa löytämään kaikkia neljää jalkaa. Eri targetteja voi ruveta opettamaan. Esimerkiksi voidaan opettaa etutassu- tai nenäkosketusta pienemmälle targetille. Voidaan myös ruveta opettamaan pidempää mattoa juoksaria varten. Eli pidempää mattoa opetetaan koiraa juoksemaan läpi tai täppäämään tassulla. Etutargetteja voi taas opettaa, että koira jää targetille. Voidaan myös opettaa koiralle 2on2off asentoa esim rapulle. Jos omistaa namiautomaatti niin koiraa opetetaan siihen.
Puomisäännöt
Koira koskettaa noustessaan esteelle neljällä tassulla tai tassun osalla nousevaa osaa, kulkee esteen yli ja poistuessaan esteeltä koskettaa laskevan osan kontaktialuetta vähintään yhdellä tassulla tai tassun osalla.
Virheluokitukset:
Suoritusvirhe
● koira ohittaa laskevan osan kontaktialueen koskettamalla sitä vähintään yhdellä tassulla tai tassun osalla
Kieltovirhe
● koira poistuu esteelta, ennen kun se on koskettanut laskevaa osuutta kaikilla tassuillaan
● koira poistuu esteeltä muualta kun laskevalta osuudelta
Hylkääminen
● koira koskee laskevaa osaa, ennen kun koira on koskenut nousevaa osuutta kaikilla tassuillaan
Ei vain puomin ylitystä
Koiran tulee osata lähestyä ja tarpeen vaatiessa suoristaa linjaansa puomille. Radan suunnittelijat, tuomarit ja kouluttajat toki yrittää suunnitella puomille tulemista hyvällä kinjalla, mutta joskus voi tulla virhearviointeja sekä radan suunnittelijoilla, ohjaajalla, että koirilla. Jos koira tulee kovaa vauhtia puomille ja vinosti, niin riski putoamiseen on iso, jos koira ei itse osaa suoristaa omaa linjaansa.
Toiseksi koiran pitää kyetä asettamaan jalkansa kapealla puomilla kovassa vauhdissa. Varsinkin isot koirat saa avat astua sivuun. Tällöin on tärkeätä, että koiralla on hyvä koordinaatio ja että se on hyvässä lihaskunnossa, jolloin koiralla on mahdollisuus pysyä puomilla vaikka astuukin sivuun. Silti sen pitäisi osua alas kontaktialueelle joko pysähtymällä (pysärissä) tai juoksemalla (juoksari) alas asti. Sitten koiran pitää myös osata kuunnella ohjaaja ja keskittyä seuraavaan tehtävään.
Juoksarin opetus
Juoksaria opettaessa löytyy useampi tapa opettaa. Joillekin koirille tulee hyvä juoksari ihan pelkästään sillä, että koira opetetaan vaan juoksemaan alas asti . Voidaan käyttää länkiä, kehikkoa tai mattoa, näiden lisäksi voidaan käyttää bumppereita ohjaamaan koiran laukkaa, niin, että se osuu alastulon kontaktille.
Itse olen käyttänyt mattoa opetuksessa.
Matto avuksi
Ensiksi lähdetään opettamaan koiraa mattoa, mieluiten tarjoamisen kautta. Tarvittaessa voidaan myös käyttää houkuttelua. Mattoa voidaan vahvistetaan ensiksi hyvin vahvaksi ilman häiriötä ja pyritään ns jackpottamaan (=superpalkka) kun molemmat takajalat osuvat laukaten. Kun käytös alkaa olemaan vahvaa, niin viedään toiminta käskyn alle.
Seuraavaksi ruvetaan lisämään häiriötä treeneihin ja siirrytään myös treenamaan agilitykentälle/ halliin.
Aina, kun tulee uusia asia mukaan, niin helpotetaan treeniä. Tässä video mattotreenistä nuoren koiran anssa:
Kun tämä käytös alkaa olemaan vahvaa, niin tässä vaiheessa voi jo ruveta harjoitella ero eluja. Eli voi laittaa maton putken viereen ja käskyttää koiraa välillä matolle ja välillä putkeen (jos koira osaa siis putken). Myös hyppyä voidaan tässä käyttää. Voidaan myös harjoitella käännöksiä matolla ja myös jatkotehtäviä: hyppyä, takaakiertoa, putkia yms.
Seuraavaksi voidaan laittaa mattoa kiinni puomiin ja aluksi koira juoksee sivusta osumaan mattoon.
Matto pitää olla hyvin kiinnite ynä puomiin, että settei luista koiran jalan alta. Voidaan myös nostaa puomin alastuloramppia maahan. Alkupää voidaan nostaa esim putkipainon päälle, tukevan vanhan agilitypöydän päälle tms. Sitten päästetään koiraa menemään ramppia ja palkataan matto-osumista.
Taas helpotetaan tehtävää, oma liike pois ja palkataan myös esim etujalan osumasta. Jos tulee hyviä takajalkaosumia, niin muistetaan taas hyödyntää jackpot palkkausta. Itselläni yhä edelleen käytössä namimaa tässä vaiheessa.
Tässä video, kun harjoitellaan puomia, puomin alasmenoramppi on nostettu maxikoira pöydälle:
Tässäkin vaiheessa voidaan ottaa mukaan jatkotehtäviä ja omaa liikehäiriötä, ennen, kun siirrytään seuraavaan vaiheeseen.
Harjoittelu madalletulla puomilla
Jos löytyy madalle avaa puomia voidaan vähitellen siirtyä koko puomille ja jälleen muistetaan helpottaa ensiksi tehtävää koiralle. Eli häiriöt pois.
Madallettu puomi:
Jos koira on epävarma,on suositeltavaa, että nostaa puomia ylöspäin vasta, kun koira on siihen valmis. Jos ei ole käytössä madalle avaa puomia, niin voidaan myös lai aa esim maxipöydän molemmille puolille rampit, niin saadaan ns sekä ylösmenovaihe, lyhyt suora ja alasmeno vaihe.
Rampilla kääntö
Jos ei ole mahdollista käyttää madallettua puomia, niin voidaan myös opettaa koiraa kääntymään rampilla, että ei tarvitse juoksuttaa heti koko puomia. Jos opettaa koiran kääntyilemaan puomilla, niin voi säätää lähtöpaikkaa, että saadaan hyviä kontakti osumia. Itse olen kokennut hyväksi opettaa koiralle kääntymistä puomilla, ei tarvitse juoksu aa koko puomia, kun harjoitellaan eri jatkoja puomilta esimerkiksi.
Taitojen vahvistamien
Kun puomia ollaan saatu oikeaan korkeuteen, niin taidot vahvistetaan. Tehdään liikehäiriöitä, ohjataansekä kauempaa, että lähempää, tehdään persjättöjä koiran edestä, kun se tulee puomilta alas. On myös hyvä opettaa koiralle sekä ukkoja käännöksiä puomin jälkeen, että suoraan eteenpäin jatkaminen.
Myös kaikkien eri esteiden suorittaminen puomin jälkeen vaatii harjoittelua. Kun otetaan puomia mukaan rataan, niin pitää myös jatkossa muistaa vahvistaa puomia palkkaamalla usein oikeasta puomista.
Mattoa voidaan ottaa pois kontaktialueelta, kun koiralla on selkeä idea mitä sen kuuluu tehdä. Mutta osalle koirille matto vahvistaa oikeaa tapaa suorittaa puomia, joten joillekin se on hyvä pitää kontaktilla treeneissä usein. Sen lisäksi jos pitää maton kontaktilla treeneissä, niin matto auttaa myös ihmistä katsomaan minkälaiset osumat ovat.
Täyskorkealla puomilla harkkaamista
Kaikki videot ovat mun omia videoita mitä olen ottanut treenatessa oman koiran juoksaria.